Julen er slut

Opskrift på Fransk helligtrekongerskage

skaermbillede-2018-01-15-kl-23-22-38
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 50 minutter
Antal: 8 stykker kage

Galette des rois bages til helligtrekonger. Kagen består af butterdej med et lækkert mandelfyld og er nem at bage når man bruger færdig butterdej. Bag en bønne eller mandel ind i kagen og leg den traditionelle leg med at finde en konge for en aften. Se mere om traditionen under “servering” i opskriften.

Det eneste punkt hvor man skal være virkelig omhyggelig med helligtrekongerskagen er at undgå at fyldet flyder ud under bagningen. Jeg deler i opskriften en del små tips der sikre at dit fyld bliver i kagen. Bag dog for en sikkerheds skyld kagen på en bageplade med kanter.

Ingredienser

Fyld af mandelcreme til helligtrekongerskagen

  • 100 g mandler eller mandelmel.
  • 100 g sukker
  • reven skal af 1/2 appelsin Kan udelades hvis du ikke ønsker appelsinsmagen
  • 2 tsk majsmel Skal KUN bruges hvis du er bange for at dit fyld løber ud af kagen. Lukker du den godt er det ikke nødvendigt.
  • 100 g smør
  • 2 æg
  • 2 tsk rom (kan udelades)
  • 1/4 tsk orangeblomstvand (kan udelades)

Buttedej

  • 1 plade færdig butterdej Kan selvfølgelig erstattes af hjemmelavet. Brug to plader hvis du vil have en kage med større diameter

Pensling og sukkerdrys

  • vand
  • 1 æggeblomme
  • 1 tsk mælk
  • Lidt flormelis

Fève til at komme inden i kagen ligesom vores mandel i risalamande. Traditionelt en hvid bønne, men en mandel eller en lille figur er også godt.

Sådan gør du

Mandelmel

  1. Start med at male mandlerne til helt fint mandelmel i en foodprocessor.

  2. TIP: Det er ikke nødvendigt at smutte mandlerne inden du laver mandelmelet med mindre du vil have helt lyst fyld. Vil du det skal du vente til mandlerne igen er blevet helt tørre inden du laver mandelmel af dem.

  3. TIP: Fyldet laves meget nemt i foodprocessor. Bare fortsæt efter du har lavet mandelmel. Har du ikke en foodprocessor kan du købe mandelmel og lave fyldet med en almindelig håndmikser. 

Mandelcream

  1. Bland mandelmel, sukker og appelsinskal i en stor skål eller i skålen til din foodprocessor.

  2. TIP: Hvis du er bange for at dit fyld flyder ud under bagningen kan du også blande majsmel i på dette tidspunkt. Lukker du kagen omhyggeligt er det dog ikke nødvendigt.

  3. Skær smørret i små stykker og put dem op i skålen. Hak til smørret er helt fint fordelt.

  4. Tilsæt æggene ét af gangen og pisk lidt mellem hvert æg. Tilsæt også rom og orangeblomstvand hvis du bruger det.

  5. TIP: Massen skal ikke overpiskes så kan den skille. Det er ok hvis den ikke er helt glat.

  6. TIP: Det orangeblomstvand der købes i Danmark synes jeg er ret stærkt. Derfor tilsætter jeg bare nogle dråber. Nogle franske opskrifter tilsætter meget mere, men jeg tænker det er mindre koncentreret orangeblomstvand. Der er også opskrifter der tilsætter mandelessens, men det synes jeg er synd.

  7. Sæt fyldet i køleskabet i mindst 30 minutter.

  8. TIP: Dette punkt er vigtigt. Det kolde fyld er nemmere at fordele pænt på bunden og derfor undgår du bedre at få fyld ud på kanten så kagen bedre kan lukkes. Det kolde fyld er også mindre tilbøjeligt til at flyde ud under bagningen.

HELLIGTREKONGERSKAGEN

  1. Varm ovnen op til 180 C.

  2. Rul din butterdej ud og find en rund ting (tallerken, grydelåg eller lignende) der kan være der to gange (Det vil sige ca 20 cm i diameter).

  3. Skær to runde cirkler.

  4. TIP: Det er meget vigtigt at bruge hele stykker butterdej i denne opskrift. Du kan altså ikke lappe stykkerne sammen af rester som man ellers tit gør. Vil du have en kage med en større diameter end du kan få på ét stykke butterdej må du købe to stykker. Almindeligvis anbefales en diameter på 23-25 cm til en Helligtrekongerskage, men det kan ikke være på et stykke butterdej og derfor har jeg gjort diameteren mindre.

  5. Fordel fyldet på midten af den ene butterdejscirkel indtil 5 cm fra kanten. Put en stor hvid bønne, en mandel eller en lille figur et tilfældigt sted i fyldet.

    Sådan laver du helligtrkongerskage
  6. NB: Det er vigtigt at der ikke kommer fyld på kanten for så er det svært at lukke butterdejen sammen.

  7. Pensl omhyggelig hele kanten med rigeligt koldt vand.

  8. Læg den anden butterdejscirkel oven på og pres de to dejcirkler omhyggeligt sammen. Jeg laver en dobbelt lukning. Yderst presser jeg dejen sammen i små folder med to fingre. Indenfor denne cirkel presser jeg dejen sammen ved at presse ned med en finger.

    DIY helligtrekongerskage
  9. Når kagen er omhyggeligt lukket laver du et fint mønster på toppen med en lille kniv. Lav også ca 8 huller hvor du skære hul helt igennem butterdejen så dampen kan slippe ud under bagningen.

    Lav et mønster i helligtrekongerkagen
  10. NB: Bortset fra hulerne må du ikke skære igennem butterdejen når du laver mønsteret. 

  11. Rør æggeblomme sammen med mælk og pensel kagen.

  12. Sæt kagen i ovnen og bag den i ca 30 minutter til den er gennembagt og fint lysebrun.

  13. NB: Bagetiden kan varrier lidt afhængigt af ovn så hold øje.

  14. NB: Selvom du har været omhyggelig med at lukke kagen godt, kan det hænde at der flyder lidt fyld ud under bagningen. Det er helt almindeligt og ingen katastrofe. Bare skær det udflydte fyld væk inden du server. 

  15. Tag kagen ud af ovnen og drys den straks med et lille lag flormelis som du sigter gennem en si.

  16. TIP: Jeg drysser kagen med flormelis selvom det ikke indgår i de fleste franske opskrifter. Det gør jeg fordi det får butterdejen til at smage en smule bedre. Desuden synes jeg at det er pænt.

SERVERING

  1. Spis kagen mens den stadigt er lun.

  2. Serveringen foregår ved at den yngste i selvskabet sætter sig under bordet så vedkommene ikke kan se kagestykkerne. Herefter skære den ældste i selvskabet stykker af ca samme størrelse. Hver gang et stykke er skåret og anbragt på en tallerken spørges personen under bordet hvem der skal have det stykke kage.

    Er man nu blevet for stor til at sidde under et bord kan man fx opholde sig i rummet ved siden af. Det vigtigste er at den der skal bestemme hvem der får hvilke stykker kage ikke kan se kagestykkerne.

    Når alle har fået et stykke kage spiser man mens man omhyggeligt holder øje med om man har fået bønnen/mandlen.

    Den der er heldig bliver konge for en aften og må bestemme. Aftal på forhånd rammerne så der ikke bliver sure miner…

Opskriftsnoter

HVOR STAMMER OPSKRIFTEN FRA

Traditionen med en helligtrekongerskage er meget gammel og går ihvertfald helt tilbage til 1500 tallet.

Der findes flere forskellige typer af helligtrekongerskager. Dette er den type der spises i Paris og det nordlige Frankrig og den stammer oprindeligt fra Pithiviers (som også nogle gange bruges som navn på denne type kage).

Min opskrift stammer fra David Lebovitz. Opskriften er oversat, tilpasset danske forhold og tilsat mine persolige fif.

KOM PÅ FORKANT

Kagen kan gøres færdig og stilles i køleskabet i nogle timer inden den bages. Vent i så fald med at skære mønster og pensle med æggeblanding til umiddelbart inden bagning.

HVAD GØR DU MED RESTERNE

Kagen holder sig fint i et par dage og kan godt spises kold. Opbevar overdækket med sølvpapir i stuetemperatur.

Kilde: Marinas mad

Tak fordi du læste med! Skriv gerne en kommentar, hvis du føler for det. Kærligst, Olympia

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Julen er slut