Kunstlegepladsen på Ordrupgaard

Siesta

Her siesta på vores lækre ferie ved Sortehavet i Bulgarien. Jeg mangler stadig at få lavet nogle rejsebeskrivelser fra vores ferier det seneste år 😀 Det skal nok komme…

Denne umindeligt dejlige danske sommer, indbyder til at dyrke siesta. Da Lotus, min smukke 1 årige, alligevel sover til middag, forsøger jeg så vidt muligt, at dyrke hvile på dette tidspunkt såvel, – enten med en guided meditation, en lille lur, eller som nu, med at få strikket lidt på mit sociale netværk, og få skrevet blogindlæg. Det er der ellers ikke den store tid til, med sommerferie og huset fyldt med mine børn… Jeg har ikke sovet en uafbrudt nattesøvn siden Lotus kom til verden, for snart halvandet år siden, så jeg har brug for den hvile…

En siesta er en kort søvn som tages i den tidlige eftermiddag, ofte efter middagsmåltidet. Siesta er en almindelig tradition i varme lande. Ordet siesta er spansk, fra det latinske HORA SEXTA – “den sjette time” (talt fra solopgang, derfor middag).

Oprindelse af den iberiske siesta

Siestaen er den traditionelle daglige søvn fra den sydlige region Alentejo i Portugal kendt som sesta. Den blev også optaget af spanierne og gennem europæisk indflydelse, af latinamerikanske lande og Filippinerne. Eftermiddagssøvn er også almindeligt i Grækenland, Indien, Kina, Mellemøsten og Nordafrika. I disse lande kan varmen være så ekstrem i den tidlige eftermiddag, at en middagspause i ens eget hjem er ideel.

Før i tiden var siestaen mere brugt som en middagspause, hvor man kunne se sin familie derhjemme. En middagslur var ikke nødvendigvis del af siestaen.

Middagsluren

I dag refererer “siesta” til en kort lur (15 til 30 minutter) taget efter middagsmåltidet. Siesta er traditionelt ikke længere end en halv time og er mere en let lur end en rigtig dyb søvn.

I Argentina, er siestaen mellem 13:00 og 16:00, og i nogle regioner, som Santiago del Estero, kaldes den “hellig” fordi folk ikke vil forstyrres. Åbningstider i disse regioner er normalt 8:00 til 12:00 og 16:00 til 20:00. I større byer som Buenos Aires, og det det koster af tid og penge at pendle, bruger forretninger de almindelige 9-17 tider.

Nogle mennesker sover igennem hele siestaen, mens andre ser tv eller sover i et kvarter til en halv time. I hvert fald er gaderne mennesketomme.

I Danmark har vi nok mest tendens til at kalde det for Powernap, men jeg kan ærlig talt bedre lide ordet Siesta.

Power nap – en kort lur midt på dagen

  • Kort, højst 20 minutter
  • Ikke for sent på dagen
  • Kan ikke erstatte en ordentlig nattesøvn

En Power nap skal være så kort, at man ikke kommer ned i den dybe søvn, og den skal ligge midt på dagen. Hvis man tager den for sent kan være svært at falde i søvn til normal tid om aftenen.

Fordele ved power napping
En power nap tager kun 15-20 minutter og bagefter føler man sig bedre tilpas, samtidig med at ens præstationsevne forbedres betydeligt.

Sådan power napper du

  • Sæt dig eller læg dig behageligt til rette
  • Luk øjnene og slap af i alle kroppens muskler
  • Udeluk forstyrrende (aktiverende) tanker eller problemer, som skal løses
  • Sæt en alarm til at vække dig efter 15-20 minutter

Det bedste tidspunkt at power nappe er midt i vågenhedsperioden. Hvis man er vågen fra kl. 7 til 23, er det bedste tidspunkt kl. 15. Ofte vil du kunne mærke, når du om eftermiddagen ikke fungerer optimalt og har svært ved at koncentrere dig. Det er sandsynligvis det rette tidspunkt for en power nap.

Tak fordi du læste med! Skriv gerne en kommentar, hvis du føler for det. Kærligst, Olympia

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kunstlegepladsen på Ordrupgaard